De LEESTAFEL - recensie

18. jul, 2017

NIEUW! vanaf 20 juli 2017 in elke boekhandel te koop in nederland en Belgie.

LIEFDE, LUST EN ANDERE ONGEMAKKEN.

Vier vriendinnen strijden voor geluk en zijn onlosmakelijk verbonden.

Het lot bracht hen samen, waar ze van elkaar getuige zijn van soms hartverscheurende drama's en onzekerheden.

Ontmoet Jeanine: mooi, jong, geslaagd en succesvol. Ze heeft het allemaal, behalve de liefde waarnaar ze hunkert. Kiest ze voor haar leidinggevende Victor? Voor badboy Samuel? Of toch voor Pelle, haar ex? Haar queeste naar liefde wordt voor Jeanine een ontdekkingsreis vol verrassingen, emoties, erotiek en bizarre wendingen. Loopt ze blind het ravijn in? Raakt ze de weg kwijt door de intriges van de sinistere Messaline de Beaumont?

Of blijft ze overeind dankzij haar hartsvriendinnen: 

Mireille, lief en grappig, maar chronisch onzeker over haar uiterlijk. Leert ze van zichzelf houden?  Of maakt ze een drastische keuze voor zichzelf?

Florine, gezegend met een verguld leven maar haar onvervulde kinderwens drijft haar tot wanhoopsdaden en buitenechtelijke seks. Zet ze hiermee alles op het spel?

Velma, robuust en nuchter. Zij wordt na jaren opeens onverwacht geconfronteerd met haar terminale zieke hippiemoeder. Laat ze haar toe in haar hart en leven?

Vier hartsvriendinnen. Vier levens vol intriges, seks en bizarre maar ook ontroerende ervaringen.

 

3. apr, 2015

STILTE GRAAG!

Niemand minder dan Erik le Romancier kan ons vertellen hoe zijn boeken tot stand zijn gekomen en wat zijn werkwijze is, onder het prikkelende motto:

‘De werkelijkheid is vreemder, gekker dan je zelf kunt verzinnen.’ Het vastleggen van levensverhalen is een dankbare bezigheid. Je voert gesprekken met uiteenlopende mensen, Je luistert, probeert het op papier te krijgen, zoekt naar de juiste woorden en de toon waarmee je iemands levensverhaal zo goed mogelijk tot zijn recht laat komen.

Erik le Romancier is schrijver van literaire non-fictie, op basis van waargebeurde verhalen die lezen als een roman.

Zijn werk wordt geprezen om de diepliggende menselijke thematiek en zijn toegankelijke heldere stijl.

Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik le Romancier.

Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.

Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als  'Stilte Graag!',  'Mama ben jij een hoer?' en  'Vergulde pil' daagt Erik le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.

En tot het tellen van hun eigen zegeningen ......

'Stilte Graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

26. sep, 2014

Een volgend deel:

DEEL 1

 

NAJAAR 1997

Het uitzicht vanaf de heuvel was adembenemend en de schaduw van een donkere wolk zweefde over het gras. De frisse wind deed het lange gras neerslaan als een hand die de vacht van een kat streelt. Een rilling ging door zijn lijf en hij kreeg kippenvel op zijn armen. Een grote wolk die boven het dorp hing, had de vorm van een aambeeld en Roy van de Water dacht dat hij ooit eens had gelezen dat dit betekende, dat er regen op komst was.

Beneden, tegen de heuvel aan, op ongeveer een kilometer van hem vandaan, waren de vage lijnen zichtbaar van een regenboog. Hij zat ineengedoken met de handen diep in de schuin geplaatste zakken van zijn bruine leren jas. Terwijl de zon af en toe de grote kersenboom verlichtte, leek de wereld er mooi en vredig uit te zien. Maar intussen wist hij wel beter. De najaarszon kuste liefkozend zijn nek en het kippenvel dat hij had, verdween tegelijk met de regenboog.

De zon stond laag achter hem aan de horizon en keek net over de heuvel heen, zodat zijn schaduw zich lang voor hem uitstrekte. De contouren van zijn lichaam waren duidelijk zichtbaar, net als de twee punten van de opgezette kraag van zijn jas. Hij bleef naar zijn eigen schaduw staren en moest denken aan het nummer `Shadow on the wall` van Mike Oldfield uit 1983. Dat liedje leek achteraf het dramatische startschot te zijn geweest van een bijzonder enerverende en spirituele ervaring door de tijd heen. Een tijd die een zweem van dramatiek met zich mee had gevoerd. Die tijd lag nu achter hem.

Het liedje dreunde in zijn hoofd en Roy probeerde enige kleur te ontdekken in zijn schaduw. Hij deed erg zijn best om de groene kleur van het gras te ontwaren in de donkere plek voor hem. Even dacht hij het te zien. Of was het de verbeeldingskracht die hem de laatste jaren parten had gespeeld, misschien ook wel door alles wat hij had meegemaakt en was het zijn verbeelding geweest. Nog steeds kon hij maar moeilijk bevatten wat er was gebeurd. Hij zag de schaduw van een vogel die overvloog. In gedachten verzonken stond zijn hart ineens stil.

Shadow on thewa…De plaat eindigde net zo abrupt als het krassen van de naald op de platenspeler. Het einde van een mooi lied.

Afgezien van de vogels die af en toe een rustplekje zochten, zag Roy plotseling naast zich een steeds langer wordende schaduw van iemand die achter hem de heuvel was afgelopen en schuin achter hem stil was blijven staan. Hij keek naar het huis waarin hij jaren met zijn moeder had gewoond. Het huis met witgepleisterde muren en zwarte pannen op het dak. Het leek alsof hij naar een plaquette keek van het leuke optrekje, dat keurig was gemarkeerd door een hekwerk. Dat hekwerk leek dan ook het enige verschil te zijn met hoe het er vroeger had uitgezien. De indeling van de tuin was nog hetzelfde. Roy dacht zelfs het bankje nog te kunnen zien voor het huis, tegen de muur. Dicht tegen de garage aan geparkeerd stond een zwarte stationcar.

 Gezien de grootte van de schaduw die bijna zijn eigen schaduw “aanraakte”, moest de persoon op nog geen twee meter achter hem staan. Hij schrok en durfde niet achterom te kijken. Alsof hij werd betrapt op iets wat hij stiekem aan het doen was.

Zo kwam zijn oom Harry een keer zijn slaapkamer binnen zonder te kloppen, terwijl hij in gedachten verzonken een Playboy aan het bekijken was. Hij had nog even snel het blad onder zijn kussen kunnen leggen en was er, tot op de dag van vandaag, nooit zeker van geweest of zijn oom iets had gemerkt. Voor zover Roy kon nagaan, had zijn oom er in ieder geval nooit iets van verteld aan zijn moeder. Zijn moeder moest eens weten.

Roy hield alle schaduwen in de gaten. Van zichzelf, maar ook van anderen. Hij was er bang voor, maar wist niet waar die angst vandaan kwam. Als een kind dat probeerde weg te lopen voor zijn eigen schaduw was hij er al snel achter gekomen dat er geen ontkomen aan was. Aan de schaduw naast hem zag hij dat het een grote man moest zijn met een muts op en een sjaal om. De sjaal danste in de wind en de schaduw daarvan speelde met het gras. Hij voelde intuïtief aan dat er iets niet klopte. Adrenaline spoot door zijn lijf. Hij ervoer ineens dat hij datgene voelde wat iemand moest voelen wanneer hij of zij de dood zag naderen. De plotselinge dood die onherroepelijk is voor elk mens op aarde. De tijd gunde hem in een paar seconden een blik van wat was geweest. En de tijd deelde die seconden op in nanoseconden zodat Roy de belangrijkste momenten in zijn leven aan zich voorbij zag gaan. Voor een normaal mens zouden die beelden door de snelheid ervan niet te volgen zijn, maar Roy was dichter bij de dood dan hij wist.

De schemering tussen leven en dood, de fracties van seconden, waarin de tijd nog een nero escape kon bieden was aangebroken. De vraag of hem die escape gegund zou worden was net zo groot als de vraag of er iemand is die dat reguleert. Hij voelde het angstzweet in zijn nek en het kippenvel op zijn armen kwam weer terug.

9. feb, 2014

Wat is Leestafel?


Leestafel, opgericht in Februari 2014, is een drukbezochte (ca. 50.000 bezoekers per maand), een niet-commerciële en informatieve site over boeken. Er zijn er voorlopig 10 recensies maar hopen dit uit te breiden naar meer dan 3000 recensies over zowel fictie- als non-fictie boeken, kinderboeken, spannende boeken en hobbyboeken op de Leestafelsite te vinden.

9. feb, 2014

Binnenkort is er een forum waarop gediscussieerd kan worden over boeken en andere literaire zaken.
Kijk eens rond, hopelijk geniet u net zo van de site en het (forum) als wij doen.
De leestafel is het bekijken en het lezen waard.